Fynda bland över 25 000 produkter för manlig skönhetsvård!
Fynda bland över 25 000 produkter för manlig skönhetsvård!
Fynda bland över 25 000 produkter för manlig skönhetsvård!

Manliga dofter

Lukta gott och fräscht är ett måste för den moderna mannen! Många kanske förknippar dofter med enbart parfymer och tycker att det är för kvinnor, men så är absolut inte fallet. Dofter kommer i många olika former och något varje modern man borde ha koll på.

After shave

After shave eller rakvatten som det också kallas på svenska är ett praktiskt sätt för män att dofta gott på. After shave är en herrparfym som innehåller en hög alkoholhalt för att verka antiseptiskt efter rakning för att inte få infektion i de små såren och skadorna på huden som lätt uppstår vid rakning. Tidigare har after shave alltid varit som parfym eller vatten i konsistensen men nu har det även blivit vanligare med after shave i lotion eller balsamform.

Den känns lite krämigare och kan vara mer skonsam och återfuktande mot huden vilket kan vara bra eftersom den höga alkoholhalten lätt torkar ut huden. Många män använder after shave dagligen just för att lukta gott och inte enbart efter rakning. Många varumärken säljer både parfym så som Eau de toilette och after shave i samma doft för att kunna använda samma doft både i ansiktet och på andra ställen på kroppen.

Eau de cologne

Tillhör du den skara män som tycker att Eau de toilette, alltså det man oftast talar om när man talar om ”vanlig” parfym luktar för starkt så kan Eau de cologne vara ett alternativ för dig, och en som jag rekommenderar är 1 Million från Paco Rabanne. Cologne är nämligen mycket mera utspätt än vad Eau de toilette är och därför blir doften inte lika stark, men man ska vara medveten om att den håller heller inte lika många timmar efter applicering.

Lukta gott om hela kroppen

Självklart räcker inte enbart parfym eller after shave för att lukta gott utan hela kroppen ska så klart lukta gott! Det börjar redan i duschen, en duschtvål med en härlig doft lägger grunden för en väldoftande man. Efter duschen kan det vara en god idé att smörja in kroppen med en väldoftande body lotion för att återfukta kroppen och hålla huden i god form och sen är det faktiskt så att parfymer fastnar bättre på återfuktad hud, en riktigt bra body lotion som är bra för torr och irriterad hud är en ganska luktlös body lotion från Beauté Pacifique.

Du vill dock inte blanda allt för mycket dofter så använd gärna en body lotion i samma doft och märke som den parfymen som du tänkt använda efteråt. Eller använd enbart body lotion för att få en mildare doft. Glöm inte heller att använda en deodorant eller anti-perspirant för att minimera exponeringen av svett, som vi alla vet inte luktar så gott och absolut inte går att dölja med parfymdoft. Deodorant finns i flera olika former, det finns i spray, roll-on eller som stick och alla fungerar lika bra, använd den du själv föredrar! En deodorant i sprayform tenderar dock att lukta mer och starkare än de två andra.