Fynda bland över 25 000 produkter för manlig skönhetsvård!
Fynda bland över 25 000 produkter för manlig skönhetsvård!
Fynda bland över 25 000 produkter för manlig skönhetsvård!

10 tips för en bättre rakning

1. Ren och fin i skägg och skäggbotten

Se alltid till att rengöra dig noga med en ansiktsrengöring. Neville Clean & Shave är perfekt innan du påbörjar din rakning. Hur duktig du än är på att raka dig skapas minimala sår varje gång du drar ett drag med din rakhyvel. Smuts och bakterier på huden och i skägget kan orsaka en mängd otrevligheter i kombination med detta.

2. Hygienisk rakhyvel

Givetvis ska rakhyveln du använder i ditt ansikte endast användas i ditt ansikte – inte i någon annans och inte någon annanstans på kroppen. Ett rakblad som inte rengörs efter varje rakning är paradiset för bakterier som gillar död hud och hår. Se därför till att alltid rengöra din rakhyvel noga efter varje rakning genom att först spola bort allt hår med vatten och sedan desinficera den med exempelvis handsprit.

3. Knivskarpa rakblad

Att rakbladen från Gilette är snuskigt dyra vet vi alla. Därför använder dem flesta rakbladen mycket längre än dess levnadslängd. Ett slött rakblad ger dig inte bara en sämre rakning utan ökar också risken för irritationer och sår då skäggstråna inte skärs av tvärt utan i princip ”rivs av”. Det finns knep du kan göra hemma för att slipa rakbladet, exempelvis genom att vässa det på ett par gamla jeans. Du kanske också bör överväga att investera i en säkerhetshyvel då rakbladen till dessa är betydligt mer prisvärda. Váli säkerhetshyvel är en perfekt nybörjarhyvel.

4. Uppvärmning för skägg och hud

Mjuka skäggstrån innebär en betydligt behagligare rakning och bättre resultat. Se därför till att alltid raka dig direkt efter att du duschat eller mjukat upp skägget på annat sätt. Du kan exempelvis blöta ner en mindre handduk och köra den i mikrovågsugnen ett par minuter för att sedan lägga den över skägget tills du känner att den svalnar. Akta så du inte bränner dig bara.

5. Pre-shave – förbered huden

En pre-shave produkt, exempelvis Recipe For Men Pre-Shave Oil, är nog den mest underskattade produkten i groomingdjungeln. Man förstår inte hur bra den är förrän man testat själv och blivit frälst. Produkten är antingen en kräm eller vanligtvis en olja som påförs i skägget och på huden mot skäggstrånas växtriktning. Den mjukar upp skäggstråna och ger en riktigt bra glidyta för din rakhyvel. Säg hejdå till allt som heter skäggirritationer.

6. Raklödder, rakskum, rakkräm, raktvål eller rakgel?

Smaken är som baken. Vad du än väljer att raka dig i ska du bara se till att det är en produkt som är till för att raka sig i, vanlig tvål eller vatten duger inte. Produkten ser till att du får en bra glidyta till din rakhyvel samtidigt som den skyddar den underliggande huden.

7. Aftershave – avsluta rakningen

Om du inte avslutar din rakning med en aftershaveprodukt, har du inte avslutat din rakning. Bolin Webb Face Balm är en aftershavebalm som precis som alla andra aftershaveprodukter återställer din hud efter rakning genom att lugna, skydda, mjukgöra och återfukta. Oftast är även produkten lätt antiseptisk vilket innebär att den är lätt bakteriedödande, perfekt för att undvika inflammation i de minimala såren som skapas i samband med rakning.

8. Alun är din räddare i nöden

Vi har alla, rutinerade som orutinerade, lyckats skära oss vid rakning. Om olyckan skulle vara framme borde du, liksom alla män som rakar sig, ha alun liggandes i badrumsskåpet. Alun, till exempel Edwin Jagger Alun Block, har blodstoppande och antibakteriella egenskaper vilket räddar dig vid skärsår.

9. Skrubba för att ta bort döda hudceller

Mellan rakningarna eller precis innan du ska raka dig är det viktigt att du tar hand om huden under skägget, den så kallade skäggbotten. För att bibehålla en sund skäggbotten, motverka ingrodda hår och irritationer vid rakning bör döda hudceller avlägsnas en gång i veckan.

10. Återfukta huden

Huden är inte skapad för att bli behandlad med något vasst en eller flera gånger i veckan. Därför är det viktigt att även ta hand om den dagligen. Se till att ha en bra ansiktskräm hemma och använd den på rengjord hud morgon och kväll. På så vis motverkar du ingrodda skäggstrån och torrhet. En återfuktad hud ger dig betydligt bättre resultat efter rakning än en torr hud.