Fynda bland över 25 000 produkter för manlig skönhetsvård!
Fynda bland över 25 000 produkter för manlig skönhetsvård!
Fynda bland över 25 000 produkter för manlig skönhetsvård!

Raka med rakkniv – hur gör man och vad ska man tänka på?

Rakkniv, raklödder och rakborste

Är du en av de många män som uppskattar ett äkta och genuint hantverk? Allt fler män värdesätter upplevelsen med att använda en rakkniv när det är dags att raka sig. Detta ger i det närmaste perfekt resultat, och att det dessutom är det bästa och mest skonsamma för huden gör det ju bara ännu bättre.

För att få in den rätta rutinen krävs det övning och åter övning. Men när du väl fått in tekniken kommer du att tycka att det var värt mödan. Har du kraftig skäggväxt är denna metod med kniv den allra bästa, då den kommer riktigt nära inpå huden.

Varför använda en rakkniv?

Svaret på den frågan är enkel, för att det fungerar. En rakkniv fungerar bättre än någon annan metod eller medel för rakning av ansikte, det är kul, det har en känsla av lite fara, och rakknivar kan vara otroligt vackra samtidigt som det finns en känsla av hantverk i dessa verktyg och de flesta andra män och kvinnor imponeras av att du rakar dig med en sådan.

Det är en känsla av att flyttas tillbaks till enklare tider från förr, men för de flesta är det den fantastiska känslan av självprestation. Med en rakkniv som du själv gjort vass, för att få en smidig rakning, är som att binda sina egna flugor för flugfiske, och fånga fisk varje gång.

Att raka sig med en rakkniv är inte lätt, men samtidigt, är det inte så särskilt svårt heller. Tänk på alla män som i århundraden använt detta verktyg. Det kan väl inte vara svårare än de olika problem vi ställs inför idag, som att köra bil, använda datorer med mera. För de flesta är rakning med en rakkniv en underbart lugnande upplevelse.

Rakning med rakkniv är varken skrämmande eller farligt, det har (som det mesta) en inlärningskurva kopplat till sig. Om du slumpmässigt väljer ut en man, och antar att han bara har använt en elektrisk rakapparat hela sitt liv, och sedan ger honom en vanlig rakhyvel så kommer de i 99 fall av 100 att lista ut hur de använder den och med det få en anständig rakning.

Försäljningsargumentet för vanliga rakhyvlar är att de har låg inlärningströskel och är enkla att använda. Ta samma man och ge honom en rakkniv, och han kommer troligtvis att lista ut hur han ska använda den, men han kommer förmodligen att ha ett eller ett par små skärsår efter de första gångerna. Han kommer troligtvis inte så nära med rakningen som han skulle ha gjort med en vanlig rakhyvel, men ger han det en vecka för att lära sig, så skulle han sedan få ett exceptionellt bra resultat.

Om du ger en ny rakkniv till den genomsnittliga mannen på gatan så skulle de förmodligen inte ha något intresse av att låta den röra deras ansikte, men låt oss säga att de skulle göra det. Deras “nya” rakkniv skulle mer än sannolikt inte vara tillräckligt vass för att få en anständig rakning genomförd, och denne man har ingen aning om hur man korrekt striglar, finslipar och rakar sig med en rakkniv.

Att vanliga rakhyvlar och elektriska rakapparater är populära beror inte på att de levererar ett överlägset resultat, det är på grund av att den är enklare att använda och har en låg inlärningströskel.

Det finns dock en hel del kunskap och riktlinjer som den genomsnittlige användaren behöver för att få ett anständigt och smärtfritt resultat. Om du vill raka dig med en rakkniv, om du vill ha en utmaning, om du vill ta steget och inte låta någon prata dig ur det, då skippar du den vanliga rakhyveln och gör det. Världen av rakknivar är spännande, intressant, utmanande, och för de flesta, otroligt kul!

Vad är en rakkniv egentligen?

Proraso Rakkniv

Rakknivar består av ett blad och ett handtag. Det hela hålls vanligtvis samman av ett stift. Bladet är tillverkat av en typ av kol- eller rostfritt stål behandlade på olika sätt beroende på tillverkare och modell. Handtagen kan vara tillverkade av en mängd olika material. De vanligaste är celluloid och liknande, trä och horn.

Andra material fungerar också bra, såsom metall, men handtag som är för tunga eller för lätta i förhållande till vikten av bladet kommer att resultera i en dålig balans och en svårare rakning.

Vad behöver du för att raka dig med rakkniv?

  • En rakkniv finslipad och klar för rakning
  • En funktionsduglig strigel i gott skick, helst med 2 sidor, en i canvas och en i läder
  • En rakborste att skapa lödder med
  • En högkvalitativ rakkräm eller raktvål
  • En bra Aftershave

 Är din rakkniv klar att användas?

När du köper en ny rakkniv från en webbutik eller en annan butik som säljer sådana är det nästan aldrig klara att användas. Om inköpsstället uttryckligen uppger att den är finslipad och redo att användas, eller att den har slipats av en Honemeister så har du förmodligen en rakkniv som är klar att användas, men om den är oöppnad och kommer direkt från fabrik, då är chansen liten att den är redo att användas. Vissa rakknivar kommer bara att behöva en lätt finslipning medan andra kan behöva upp till en timme eller mer av en skicklig Honemeister.

Den viktigaste nyckeln till framgång med en rakkniv börjar med en korrekt finslipad egg och att någon med erfarenhet både har slipat och testat att raka sig med den. Att köpa en ny rakkniv, eller att köpa en begagnad på till exempel eBay är inte tillräckligt och det kommer inte att ge ett bra resultat.

Låt dig inte luras, bryna är inte lätt och brynen är ganska dyra, och du vill inte börja med dåliga odds utan att veta om den är tillräckligt vass. Du kommer att vara besvärligt när du försöker finslipa din första rakkniv, och du kommer med stor sannolikhet att misslyckas.

Vad ska man då tänka på vid val av en rakkniv?

En viktig detalj är hur kniven ligger i handen. Den ska kännas skön och vara ergonomiskt utformad. Prova dig gärna fram och välj en som du tycker är bekväm och behaglig. En ännu viktigare detalj är knivbladet, då det är detta som ska vara närmast din känsliga och ömtåliga hud i ansiktet.

Materialet i ett knivblad är för det mesta vanligt kolstål, det är starkt och klarar hårt slitage. Under framställningen av bladet hettas det upp och kyls ner i en viss process för att göra det elastiskt och segt.

Det finns olika storlekar och bredder på bladen och här får du också prova dig fram till vad som passar just dig och din hud och ditt ansikte. Är man nybörjare eller har små händer kan man med fördel välja en kniv med smalt blad.

Är den tung kan det efter en stund bli jobbigt att hålla den. Prova dig fram och känn efter noga. Ett knivblad har tre olika typer av ihålighet, beroende på hur hög flexibilitet bladet har. Man kan enkelt säga att hög flexibilitet passar alla slags hudtyper och passar även bäst till den åldrande huden.

Ta hand om din rakkniv

Ta hand om din rakkniv så håller den länge och ger bästa resultat. Rengör ALLTID rakkniven efter användning. Var noga med att ta bort alla tvålrester och skäggstrån. Torka sedan försiktigt med en mjuk handduk.

Förvara rakkniven på en TORR plats, alltså inte i det fuktiga badrummet.

Om du inte använder rakkniven under en tid, kan du med fördel olja in bladet för att det inte ska börja rosta.

Före varje rakning ska du vässa eggen med en strigel. När det är dags att slipa din rakkniv är det bästa att lämna in den till en fackman för bästa resultat.


Denna artikel baserar sig blanda annat på utvalda delar från badgerandblade.com.