Fynda bland över 25 000 produkter för manlig skönhetsvård!
Fynda bland över 25 000 produkter för manlig skönhetsvård!
Fynda bland över 25 000 produkter för manlig skönhetsvård!

Våtrakning – så funkar det

Våtrakning med säkerhetshyvel

Många män använder idag elektriska rakapparater. De tycker sig varken ha tid eller lust med andra alternativ. Men sedan finns det män som tycker att raka sig med en traditionell rakhyvel är det bästa. En våtrakning kan många gånger vara den bästa rakningen du kan göra både för din hud och för ditt utseende. Det ger jämn fin rakning och huden känns både slät och mjuk efteråt.

De tycker att det är mest behagligt och skonsamt för huden, då utslag och andra irritationer är mer förekommande med vanlig apparat. Dessutom blir det en lugn och avstressande stund på dagen. Du behöver ta det lugnt ett par gånger per dag i vårt stressade samhälle och då kan en stund vid spegeln och den dagliga rakningen vara en ren meditativ tid. Det är både bra och skönt att ta sig dessa stunder och få rå om sig själv en stund.

Vad behövs då till en våtrakning?

Du behöver såklart en klassisk rakhyvel, en s k säkerhetshyvel. En rakborste med äkta grävlingshår. Raktvål eller rakkräm. Aftershave. För bästa resultat och en mild och varsam rakning är det så viktigt att förbereda både skägg och hud. Det allra bästa är att ta en varm dusch före. Har du inte tid med det kan du lägga en varm och blöt handduk över ansiktet/skägget.

Ta dig tiden och gör det ordentligt. Det ger ju absolut bästa resultat. Tiden och noggrannheten är dina bästa vänner när du skall genomföra en riktigt bra våtrakning.

Du kan dessutom massera in några droppar rakolja i skägget för den känsliga huden. Låt även din rakborste stå och dra i varmt vatten för att göra även den mjuk och följsam. När ansiktet är klart för rakning finns det olika metoder. Vilken du än väljer, tvål eller kräm, ska den helst innehålla glycerin, då det är mest skonsamt för huden.

Var försiktig vid våtrakning för bästa resultat

Använder du raktvål, tar du bara den fuktiga rakborsten och vispar runt den på tvålen i ca 15 sekunder tills du får ett skum. Därefter masserar du enklast upp ett lödder direkt i ditt ansikte. Föredrar du rakkräm gör du ungefär på samma vis.

Du tar din fuktiga borste, lägger på en liten klick rakkräm, ungefär en mandels storlek, och masserar upp ett lödder direkt i ansiktet. När löddret inte längre har några stora bubblor kan du börja raka dig. Det är viktigt att ditt ansikte är täckt med ett jämt och tunt lager lödder. Du har säkert sett en barberare hur de lägger på lödder och fördelar det jämnt över hela partiet som de skall raka. Gör ungefär likadant. Var noggrann och fördela löddret bra.

Ha alltid ett riktigt vasst rakblad för bästa och säkraste resultat vid våtrakning

Du ska aldrig trycka hårt med hyveln, utan låt den vila lätt och följa huden. Raka alltid medhårs i skäggets växtriktning. Skölj hyveln i vatten mellan varje drag. Försök att släta ut alla partier av huden när du rakar, t ex att du varsamt för näsan åt sidan för att komma åt lättare. Lätt på handen och fina rörelser. Hugg inte av skäggstråna och gå inte för snabbt fram med hyveln, det ger irriterad hud och du kan lätt skära dig.

När du rakat klart

När du rakat klart, sköljer du av ansiktet med varmt vatten, och kontrollerar resultatet. Ibland får man göra om hela proceduren, beroende på hur slät och nära rakning man vill ha. Till sist sköljer du ansiktet med kallt vatten för att stänga till alla porer, badda lätt och försiktigt med en ren och mjuk handduk. Smörj in en väldoftande After shave.

Har du råkat skära dig kan du lätt stoppa blödningen med hjälp av lite antiseptiskt gel, eller ett alunstift.

När du fått in rutinerna kommer din rakning att kännas riktigt avkopplande och du vet dessutom att din hud mår bra av den varsamma och mjuka hanteringen. Du kommer även att få upp hastigheten på din våtrakning efter ett par gånger och det kommer då att gå som en dans.

Hoppas du har hjälp av vår guide om våtrakning och lycka till!