Fynda bland över 25 000 produkter för manlig skönhetsvård!
Fynda bland över 25 000 produkter för manlig skönhetsvård!
Fynda bland över 25 000 produkter för manlig skönhetsvård!

Fakta om rakning

Fakta om rakning på rätt sätt

I denna artikel får du tips, råd och fakta runt riktig rakning. Vad man bör göra och hur man rakar sig på allra bästa sätt. Det finns massor av sätt att raka sig på, men det är viktigt att det blir bra och att du inte skadar huden när du utför din rakning.

Fakta och statistik om rakning

Människans ansikte har ett yttre hudlager som mestadels består av döda hudceller. När du våtrakar dig rengör du ditt ansikte från dessa döda hudceller. Under din rakning tar du bort nästan lika mycket döda hudceller som hår.

Nya hudceller produceras var 10e till 20e dag. Din hud ändrar tjocklek och konsistens efter temperatur, fuktighet, stress och diet vilket påverkar din rakning. Kroppens hår växer från huden med en 30 till 60 graders vinkel.

När håret är blött har det ungefär en tredjedels styrka jämfört med när det är torrt vilket gör det mycket lättare att raka. Rakning är den hårborttagningsmetod som rekommenderas av hudvårdsspecialister.

Mäns ansiktshår växer med en genomsnittlig fart av 1,3 centimeter per månad. Mannens ansikte har i genomsnitt mellan 5000 och 25000 skäggstrån.

Den hastighet ansiktshåret växer med är olika från man till man och olika för olika områden i ansiktet och påverkas av kroppens hormonella sammansättning. Dessa hormoner påverkas av ursprung, gener, fysisk- och mental stress, mediciner och diet.

En man rakar sig i genomsnitt 60 timmar per år vilket är ungefär 5 månader eller ca 20000 rakningar på en livstid. För att raka sitt ansikte tar en man i genomsnitt mellan 100 och 600 hyveldrag.

Återfuktning

Eftersom att din kropp är sämre återfuktad när du vaknar bör du undvika att raka dig när du precis gått upp. 75% av alla män rakar sig varje dag. Ungefär 15% rakar sig inte på grund av det obehag de upplever i samband med rakningen.

7% rakar sig inte på grund av sin religion och endast 3% avstår från att raka sig för att de inte bryr sig. Uppskattningsvis våtrakar sig 85% av alla män som rakar sig. Genomsnittsåldern för att börja raka sig är 14-16 år.

Afrikanska män har mer hårväxt än Asiatiska män, men Europeiska och Amerikanska män har mest. Det är en myt som inte stämmer att hår som rakas eller noppas växer tillbaka grövre.

Hudskador

De allra flesta hudskador som uppstår i samband med rakning beror på användning av slöa och/eller smutsiga rakblad, otillräckliga förberedelser av hud och hår innan rakning och användning av olämpliga rakverktyg och produkter.

Razor Burns (Pseudofolliculitis Barbae) är något du kan drabbas av efter rakning vilket oftast kännetecknas av röd och knottrig, utslagsliknande hud. Detta kan du undvika genom att inte trycka rakhyveln/rakkniven så hårt mot huden utan att låta den glida mjukt och kontrollerat. Du kan även undvika detta genom att använda vassa rengjorda verktyg och rakprodukter med lågt eller inget alkoholinnehåll.

Inåtvända hårstrån uppstår när en hårsäck vänder sig och håret växer ut innanför huden istället för ut ur den. I många fall resulterar detta i en finne som om den inte behandlas kan infekteras och bilda ärr.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *