Fynda bland över 25 000 produkter för manlig skönhetsvård!
Fynda bland över 25 000 produkter för manlig skönhetsvård!
Fynda bland över 25 000 produkter för manlig skönhetsvård!

Att odla skägg

Man i skägg

Den här artikeln är tänkt att vara till hjälp för dig som vill odla skägg.

Hur du odlar skägg

Att odla skägg kräver engagemang. Det kan också vara ett sätt att testa karaktären samt att komma till självinsikt. Har du vad som krävs?

Varför ska du odla skägg? Frågan borde egentligen vara: Varför inte odla skägg? Rakning är idag en norm och att låta skägget växa är undantag. Så det krävs kanske lite mod att fatta beslut om att odla skägg. När beslutet sedan har fattats så är det lätt att komma på andra tankar, och ett blivande skägg försvinner och blir ingenting. När du ser en man med ett välvuxet skägg, så vet du att han har fattat beslutet att bära skägg och han var tillräckligt beslutsam för att hålla fast vid det.

Stor skäggväxt

Om du kan odla ett skägg eller inte beror till stor del på genetik. Skäggväxt är genetiskt bestämd och det finns inte så mycket du kan göra annat än att acceptera vad du har fått. Om du har utvecklat tillräckligt med ansiktshår så att du kan odla ett skägg, då är du skyldig dig själv att låta det växa ut minst en gång under din livstid, även om det bara är som ett experiment. Du kan bli nöjd med resultatet, så oväntat så att du bestämmer dig för att behålla skägget permanent.

Odla skägget och arbeta med det

Viktigast är beslutet är att börja odla, och därefter hålla ditt skägg fint. Den enda åsikt som verkligen betyder något är din egen. Så, go for it! Om du gillar det, behåll det. Om inte, så raka bort det. Åtminstone kommer du att ha gett det ett försök och du vet hur det var att odla skägg.

Behöver du fler skäl eller mer inspiration för att odla ditt skägg? Besök en barberare och sitt där en stund och tala med de skäggiga kunderna och lyssna till deras historier. När du hört några historier så har du något att hänga upp ditt eget beslut på i alla fall.

Bestäm dig för att odla ditt skägg och håll sedan fast vid det. Det är det viktigaste!

Sluta raka börja odla skägg

Överväg att börja odla ditt skägg på semestern. Du kommer då att vara mer avslappnad än när du bara är borta från ditt jobb en stund. Var inte alltför bekymrad över andras potentiella reaktioner på ditt nya skägg. Om du har ett bra skägg så kommer de flesta människor troligen reagera positivt, möjligen mycket mer positivt än du skulle ha kunnat ana. Så slappna av och njut av upplevelsen.

Låt det växa sig stort

När du ska börja låta skägget växa är det bara att sluta med rakning, helt och hållet. Du ska inte raka dig alls under åtminstone de första fyra veckorna av tillväxten. Ett av de vanligaste felen är att försöka börja forma eller skulptera skägget för tidigt i processen. Även om du bara planerar att odla en “Van Dyke” eller ett pipskägg, bör du låta allt växa under de första fyra veckorna.

Varför ska du låta skägget växa under fyra veckor innan du börjar forma det, även om du bara odlar ett pipskägg? Om du inte kan vänta, kanske du avbryter tidigare än vad du egentligen ville. Dessutom har du kanske inte tänkt på att satsa på ett överdimensionerat pipskägg, men du kan alltid klippa ner det till en mindre storlek senare.

Tålamod när du odlar skägg

Efter fyra veckor kan du börja forma skägget. Vanligtvis kommer du att vilja definiera en “halslinje” längst ned i ditt skägg runt halsen. Detta görs förmodligen bäst av en professionell frisör eller en stylist. Det svåra kan vara att hitta en som har stor erfarenhet av skäggstyling. Du bör vara noga med att skapa ordentliga hals- och kindlinjer för ditt skägg. Två viktiga punkter:

  • Utforma en halslinje för helskägg
  • Att välja en kindlinje för ditt helskägg

Generellt för “kindlinjen” är att den övre gränsen för skägget på kinderna gör sig bäst naturlig. Vissa män kvaddar annars utmärkta skägg genom att raka kinderna i konstiga former. Om ditt skägg verkar börjar strax under dina ögon, är det förmodligen bättre att inte raka eller skulptera skägget på dina kinder.

Ta hand om ditt skägg

Om du misslyckas med ditt nya skäggs nack- eller kindlinje, ge inte upp! Det går att reparera en nack- eller kindlinje för ditt skägg, men låt inte klådan avskräcka dig! Om du upplever klåda, håll huden ren genom daglig schamponering (med ett milt schampo) och eventuellt med hjälp av ett balsam.

Din hud kommer så småningom att anpassa sig till den nya situationen. Klåda är bara en tillfällig fas. Om du behöver mer lättnad, prova till exempel med babyolja eller fuktgivande lotion i de områden som kliar som mest. Det bör bidra till att lugna din hud igenom den här fasen.

Ge inte upp! Sätt ett måldatum. Du kan till exempel ge dig själv minst sex veckors tillväxt innan du beslutar dig för att överge ditt odlande av skägg. Bestäm dig för att inte raka dig under sex veckor. När det har gått sex veckor, då kan du bestämma om du vill fortsätta att odla skägget eller att göra dig av med det.

Vårda ditt skägg

Investera i en skäggtrimmer och lär dig att använda den, det kommer att underlätta din skäggvård. Vanligtvis ska du schamponera ditt skägg med samma schampo du använder för ditt huvud, men vissa kan föredra att tvätta sitt skägg med tvål i stället. Du kan prova tvål och schampo för att se vilket du gillar bäst.

Klappa skägget försiktigt torrt med en handduk. Att blåsa skägget torrt är vanligtvis inte nödvändigt och är inte att rekommendera. Om du väljer att göra dig av med ditt nya skägg, så är det enklaste sättet att använda en skäggtrimmer eller någon annan hårklippningsmaskin. Använd sedan trimmern eller hårklippningsmaskinen för att klippa bort så mycket hår som möjligt. Efter att du fått bort så mycket hår som möjligt så rakar du dig på vanligt sätt. Var dock försiktig.