Fynda bland över 25 000 produkter för manlig skönhetsvård!
Fynda bland över 25 000 produkter för manlig skönhetsvård!
Fynda bland över 25 000 produkter för manlig skönhetsvård!

Allt du behöver veta om skägg och skäggvård

Skägg- och mustaschvård

Är du en av alla som har hakat på skäggtrenden? Härligt! Men ett långt skägg kräver lite omvårdnad för att det ska hålla sig slitstark och snyggt. Många män vill ha ett långt skägg men vill samtidigt att det ska se vårdat ut och då krävs det också att du vårdar det. Med hjälp av rätt produkter så blir det dock ingen match att hålla ditt trendiga skägg i bra form!

Borsta skägget

Borsta skägget är något du bör göra dagligen oavsett om du har ett längre eller kortare skägg eftersom man borstar skägget av flera anledningar.

En anledning är för att reda ut skägget precis som när man borstar håret och den andra anledningen är för att man underhåller skäggbotten när den borstad. Genom att borsta med en mjuk skäggborste tillverkad i svinborst från skäggbotten och ut från huden så stimuleras blodcirkulationen vilket gör att skägget mår bättre och växer bättre, det fungerar också som en peeling som tar bort döda hudceller och minskar risken för irritation i huden under skäggväxten. En bra skäggborste från exempelvis Sharper of Sweden hjälper också till att fördela skäggoljan i hela skägget.

Till mustaschen kan det vara bättre att använda en kam eftersom det krävs mer precision men du kan använda en kam även till skägget, det kan ibland behövas för att reda ut ett trassligt skägg. Använd en kam med polerade tänder för att inte slita på stråna. För dig som behöver både en kam och en borste finns Barber set från Bratt-Trading, som finns i en snygg plåtbox.

Skäggolja

För att vårda skägget och skäggbotten på bästa sätt bör du absolut använda dig av en skäggolja. Skäggoljan återfuktar skägget och mustaschen så att det inte torkar ut och det återfuktar även den känsliga huden under skägget, den så kallade skäggbotten. Huden där under blir utsatt för en del irritation av de hårda skäggstråna och behöver därför mjukgörande återfuktning och detta är precis vad skäggoljan ger. En bra olja för skägget som innehåller naturliga näringsgivande ingredienser för ditt skägg såsom avokado- och mandelolja är Gnarly Sheen Beard Oil från Billy Jealousy.

De flesta skäggoljorna innehåller också essentiella oljor som ger både näring och vitaminer till skägget för att hålla det i bra form och förbli slitstarkt. Dessutom ger oljan en fin lyster till skägget och vem vill inte ha ett glänsande strålande skägg? Som också doftar gott om du väljer en skäggolja med en fräsch lukt! Droppa en eller två droppar i handflatan och värm den genom att gnida händerna mot varandra och applicera sedan i hela skägget, borsta gärna ut med hjälp av en skäggborste.

Håll skägget i trim

Även om du sparar ut ditt skägg så är det viktigt att trimma skägget regelbundet för att det ska hålla sig i bra form och se vårdat ut och detsamma gäller givetvis för mustaschen.

Vill du låta ditt skägg växa ut är det bra att bara ansa några millimeter för att bli av med de slitna topparna. Har du kortare skägg kan du använda dig av en skäggtrimmer, de flesta skäggtrimmers brukar ha några olika trimhuvuden med olika längder från cirka 2 – 20 mm och det här är ett bra sätt att hålla den kortare skäggväxten jämn och fin. Har du däremot längre skägg så behöver du en skäggsax för att kunna hålla ditt skägg i trim. Skäggsaxar är slipade på ett sätt så att de ska passa bra att klippa just skäggstrån med och därför bör du använda en sax som är till för ändamålet, skäggsaxar finns ett ganska brett urval att välja mellan och denna skäggsax från Beardbrand gör verkligen sitt jobb samtidigt som den är otroligt stilren. Du behöver också en skäggkam för att kamma ut skägget när du ska ansa det, så att det blir jämnt och rakt.

När du ska ansa mustaschen bör du ha en annan sax, nämligen en mustaschsax som är mindre och gör det enklare med precisionsklippning vilket behövs för att hålla mustaschen snygg. Även här bör du använda en mustaschkam för att få till ansningen bra. Det kan vara bra att tänka på att mustaschen alltid bör ansas när mustaschen är torr eftersom stråna kan svälla lite när de är blöta och då kan resultatet bli kortare än vad du har önskat när det sedan har torkat.

Rengöring av skägget

Precis som alla andra delar av din kropp så behöver skägget hållas rent och fräsch och skägg består av hår och därför ska du använda schampo i det och inte tvål! Ett bra skäggschampoo håller skägget återfuktat och ger det en snygg lyster, för detta rekommenderas Bartschampoo från Dr Dittmar. Eftersom skäggstrån är mycket grövre än vanliga hårstrån så bör du använda ett schampo som är till för skägg och inte ett vanligt hårschampoo.

Ett skäggschampo är utvecklat för att klara av att rengöra och samtidigt återfukta de grova skäggstråna. Det kan även vara en god idé att använda skäggbalsam efter tvätten för att hålla skägget mjukt. Du bör också använda inpackning till skägget regelbundet, men det behöver du inte göra riktigt lika ofta som du tvättar det, men en inpackning ger extra omvårdnad till skägget i form av lite mer intensiv fukt och näring. Låt inpackningen verka några minuter innan du sköljer ur det.

Styling av skägget och mustaschen

För att ditt skägg och din mustasch ska se vårdad ut kan det krävas lite styling av det och det kan du göra väldigt enkelt eller mer avancerat om du så önskar! Det finns allt från skägg- och mustaschvax, till färg och smycken. Ligger inte skägget som du vill kan du exempelvis använda dig av ett skäggvax som gör att du kan forma skägget till den form du själv önskar. Se dock till att inte använda för mycket eftersom det kan tynga ner skägget och göra så att det ser flottigt ut.

Vill du forma din mustasch på ett visst sätt så kommer det också att krävas vax för att hålla det på plats. Mustaschvax är oftast ganska hård i konsistensen och kan behöva uppvärmning innan användning, använd exempelvis en hårfön eller förvara vaxet på ett varmt ställe innan användning. Sedan kan du forma mustaschen precis som du vill ha den, bara längden på håret och din egen fantasi sätter gränserna! Detta mustaschvax med Aloe Vera från Edwin Jagger kan rekommenderas starkt. Tänk på att en väldigt liten mängd behövs och därför brukar produkterna säljas i ganska små förpackningar.

Vill du lyxa till det lite extra så finns det både skägg- och mustaschfärg för färgning av håret eller varför inte göra det extra glamouröst med skäggsmycken?