Fynda bland över 25 000 produkter för manlig skönhetsvård!
Fynda bland över 25 000 produkter för manlig skönhetsvård!
Fynda bland över 25 000 produkter för manlig skönhetsvård!

Skrubba din hud – slipp pormaskar och orenheter

I tidigare inlägg skrev jag om ansiktsserum och dess effekter på huden. Jag beskrev även hudens yttersta lager – överhuden, och keratiniseringsprocessen som pågår i ca en månads tid. Ytterst på vår hud har vi ett lager av döda hudceller som är slitstarkt och skyddar huden mot yttre påfrestningar. Huden avstöter konstant döda hudceller men trots detta behöver den hjälp på traven.

Att ta bort döda hudceller kallas att ”exfoliera” eller ”peela” huden och det gör vi genom att använda en ansiktsskrubb eller ansiktspeeling. Det finns olika typer av ansiktsskrubb och vilken du ska välja till just dig beror på din hudtyp. Några ansiktsskrubber innehåller små korn och när du masserar runt ansiktsskrubben i ansiktet slipar de små kornen försiktigt bort de döda hudcellerna. Det finns också ansiktsskrubb utan korn som ska läggas som en ansiktsmask i ansiktet och torka in för att sedan tvättas av. Denna typ av ansiktsskrubb innehåller syror eller enzymer som genom en kemisk reaktion tar bort de döda hudcellerna. Detta kanske låter våldsamt, men i själva verket är detta den typ av ansiktsskrubb som är mest skonsam för huden och lämpar sig till den känsliga huden.

Om döda hudceller inte tas bort med jämna mellanrum byggs hudlagret av döda hudceller på och bildar ett blockerande lager. Detta blockerande lager gör att porerna blir tillstoppade och talg, som är hudens egna fett, inte kan ta sig ut till hudens yta genom porerna. Det är denna tillstoppning vi kallar för pormaskar. Det blockerande lagret gör också att de hudvårdsprodukter vi applicerar på huden inte kan tränga in i huden och detta är ett problem som ofta förekommer. De som vårdar sin hud utan att uppnå resultat glömmer oftast det viktigaste av allt – ansiktsskrubben. En ansiktsskrubb är också mycket effektiv vid hudtillstånd som yttorrhet då ansiktsskrubben skonsamt tar bort den torra ytan och gör att fuktgivande produkter kan tränga in.

När ska man använda ansiktsskrubb?

En ansiktsskrubb bör användas 1-2 gånger i veckan beroende på vilken hudtyp och vilket hudtillstånd du har. Om du vill veta vilken hudtyp och vilket hudtillstånd du har kan du använda dig av vår hudanalys. Vilken ansiktsskrubb du än använder så ska den alltid användas efter ansiktsrengöring. Om du använder en ansiktsskrubb med korn, exempelvis Neville Rescue Scrub, tar du ansiktsskrubb i mängd motsvarande en tiokrona och applicerar ansiktsskrubben i fuktat ansikte. Massera sedan runt ansiktsskrubben i ansiktet med cirkulära rörelser och var extra noga runt näsvingarna och i hakvecket. Om du istället använder en ansiktsskrubb utan korn ska du vara noga med att läsa på förpackningen hur du applicerar ansiktsskrubben och hur länge ansiktsskrubben ska sitta på eftersom instruktionerna skiljer sig beroende på vilka verksamma ämnen ansiktsskrubben innehåller.

När du skrubbat ditt ansikte kan du passa på att lägga en ansiktsmask. Du maximerar då effekten av ansiktsmasken eftersom du ökar penetrationsförmågan då du tagit bort de döda hudcellerna. Om du inte vill lägga en ansiktsmask ska du alltid applicera ansiktsserum, ögonkräm och ansiktskräm efteråt.