Fynda bland över 25 000 produkter för manlig skönhetsvård!
Fynda bland över 25 000 produkter för manlig skönhetsvård!
Fynda bland över 25 000 produkter för manlig skönhetsvård!

Allt du behöver veta om finnar och acne

En man klämmer finnar i ansiktet

Hur uppstår acne och finnar?

Acne eller som det även är känt som, finnar, drabbar en stor del av befolkningen och uppstår när talgkörtlar i huden blir igentäppta. Då uppstår en inflammationen som orsakas av vanliga hudbakterier. Acne anses vara en hudsjukdom trots att det är en helt naturlig process som uppstår när talgkörtlarna ökar sin produktion av talg.

Ska man förresten säga acne, akne eller finnar. Här i Sverige är det medicinska ordet för finnar akne eller acne vulgaris. I Tyskland använder de ordet akne och i engelskspråkiga länder kallar man det för acne. I dagligt tal används ofta ordet finnar.

Processen med ökad talgproduktion och fetare hy är oftast mer vanlig under tonåren då man är i pubertetsstadiet och därför är det vanligare att utsättas för acne i yngre åldrar. I puberteten är det väldigt vanligt att man får just fet hy, pormaskar och finnar. Dock sker det även i senare åldrar och vuxna brukar också få acne även om det ofta då är mer sällan och i mindre utsträckning.

Acne och finnar finns i olika kategorier eller stadier

Man brukar dela upp acne i olika kategorier beroende på svårighetsgraden.

 • Typ 1 heter acne comedonica och består av pormaskar med väldigt lite infektion.
 • Den andra typen (typ 2) kallas för acne papulopust och består av inflammationer och små varfyllda blåsor.
 • Den tredje och sista typen (typ 3) heter acne nodulocystica och är den svåraste graden av acne som uppstår som knölar eller stora varfyllda blåsor som ofta har störs tendens att bilda acneärr.

Man påstår att acne inte har någon samband med kost eller dålig hygien men utifrån egen erfarenhet så har jag konstaterat att olika kostvanor kan förvärra och ökar produktion av talg som i sin tur täpper igen porerna och det bildas acne. Det finns även anvisningar om hur man bör sköta sin huds hygien. Man kan med fördel använda en skrubb för att avlägsna de döda hudcellerna och på så sätt minska riskerna för att porerna täpps igen.

Acneärr av finnar

Acne kan uppstå som ovan nämnt som små blåsor, gula prickar eller en knöl som oftast ses som ett allvarligare stadiet av acne. De kan svullna eller värka och har en större tendens att lämna acneärr efter sig.

Acneärr tar längre tid att få bort men det finns metoder som gör att även dem blir nästintill helt borta. Det finns flera bra metoder för hur du skall få bort din acne, få bort dina finnar och ta bort acneärr. Det är inte helt lätt att ta bort dem, men det går absolut med rätt metoder.

10 ställen där acne och finnar vanligtvis uppstår

Man vill ju egentligen inte ha acne eller finnar någostans på kroppen såklart. De uppstår på olika ställen och här nedan ser du de 10 vanligaste ställen på kroppen där man får finnar och acne.

 • I ansiktet, detta är det absolut vanligaste stället man får finnar på tyvärr. Där syns de ju som allra mest.
 • På ryggen, många får även finnar och acne på ryggen. Läs mer om att ta bort finnar på ryggen här.
 • På rumpan, det är vanligare än man tror. Små finnar som kan klia är vanligt här.
 • På överarmarna, detta är ett ställe där acne bildas.
 • I nacken, fler får finnar i nacken än man tror.
 • Inne i näsan, dessa finnar gör ju extra ont.
 • På bröstet, detta är ett vanligt ställe.
 • På låren, man får finnar både på isnidan och utsidan av låren.
 • På ögonlocken, mycket irriterande ställe att få finnar på.
 • Vid läpparna, detta gör ont och pillar man på dem, så brukar de spricka och då gör de ont.

Detta är 10 av de vanligaste ställen på kroppen där man får finnar och acne.

Man kan också få finnar i hårbotten

Finnar i hårbotten är svårt att behandla finnar med krämer om man inte har rakat huvud. Det behöver dock inte alltid vara finnar i hårbotten. Det kan istället röra sig om en ovanlig hudsjukdom som kallas folliculitis decalvans och är små varblåsor i hårbotten. Det kan innebära fläckvis håravfall med ärrbildning där håret inte återkommer.

Skulle det vara så att det ändå är finnar i hårbotten så finns det behandling. Behandlingen sker främst med antibiotika under en längre tid. Man bör uppsöka en hudspecialist för att få rätt diagnos. Om man har en hårbotten med akne så kan det röra sig om en mild form av akne follikulit eller en relativt allvarlig form som kallas för necrotica miliaris.

Vad finns det för olika sorters finnar?

Det finns flera olika typer av acne och finnar och de har olika sätt att visa sig på.

 • Vita toppar – Denna typ av finnar är en sluten variant. De är små till storleken och hålls kvar under huden.
 • Pormaskar – Denna typ av acne är också känd som en öppen comedo. Denna typen av finnar är synliga på hudens yta samt är svarta eller mörkt bruna till färgen. Pormaskar är inte smuts i vanlig bemärkelse och kan inte bara tvättas bort, som många tror utan kräver behandling.
 • Papler – Små, fasta, runda knölar som sticker upp ur huden. Rosa till färgen är vanligt.
 • Pustler – Finnar som är fulla av var. De syns tydligt på ytskiktet av huden. Röd nertill med var på toppen.
 • Knölar – Ser lite lika ut som papler, men är betydligt större. Inbäddade i huden och kan göra mycket ont när du rör dem eller vill klämma på dem.
 • Cystor – Cystorna är synliga på huden. De är varfyllda och gör vanligtvis mycket ont. Denna typ av acne orsakar oftast ärr.

Varför får man finnar?

Att svara på orsaker till finnar är inte så lätt som man kan tro. Studier kan dock härleda uppkomsten av finnar till några specifika faktorer. Orsaken eller anledningen till varför just du drabbas kan också vara helt individuell. Några av de vanligaste faktorerna varför man får finnar brukar vara något av följande.

 • På grund av dålig kost – Man äter näringsfattig eller har för litet intag av mat. Man äter inte det rekommenderade intaget av vitaminer och mineraler.
 • Klämmer finnar och pormaskar – Man ska i princip aldrig klämma sina finnar på grund av ett antal orsaker. Man brukar säga att den viktigaste orsaken varför man inte ska göra det är på grund av risken för inflammation – vilket kan leda till ökad inflammation, större och fler finnar och slutligen ärr.
 • Genom biverkningar från läkemedel – Om man har börjat inta ett läkemedel och märker att man får fler och fler finnar så kan det vara en biverkning från ett läkemedel. Det är vanligt att receptbelagda starka läkemedel kan försvaga kroppens immunförsvar – vilket kan leda till ökad risk för hudproblem och inflammationer. Om man tror att man mer finnar på grund sitt läkemedel så ska man överväga att träffa sin läkare för rådgivning.
 • Genom att rengöra ansiktet för ofta – Även om ansiktet ser ut att vara flottigt så är det inte säkert att det behöver vara så. Tvätta alltid ansiktet med en mild och PH-vänlig tvål i ljummet vatten. Det räcker att tvätta ansiktet på morgonen och kvällen, men om man har haft idrott på skolan under dagen så bör man alltså tvätta ansiktet lite extra försiktigt så att inte huden i ansiktet blir för uttorkad, en uttorkad hud löper större risk för uppkomst av finnar.
 • Det finns samband mellan mens och finnar – Studier har visat att det finns ett samband mellan uppkomsten av finnar och när kvinnor får sin menstruation. Det är i regel några dagar före mensen som uppkomsten av akne blir vanligare.

Varför får man finnar på ansiktet, bröstet och ryggen

Man får oftast finnar på ansiktet, bröstet och ryggen eftersom det finns mest med talgkörtlar där. Många har även porrmasker, som består av talk, förhårdnader och cellrester och ser ut som små svarta prickar, dessa utvecklas inte alltid till finnar men ligger i riskzonen för att så småningom utvecklas till finnar.

Tips för att minska acne och finnar

Det finns många saker du kan göra för att minska din acne och få bort dina finnar. Lär dig mer hur man blir av med finnar och vilka typer av behandling det finns. Nedan finns några av de tips och råd om vad du skall göra för att bli av med dina finnar.

 • Minska på fet mat. Fel slags fet mat alltså. Chips är till exempel inte bra för din acne.
 • Minska ner på socker. Ät mindre godis och drick mindre läsk.
 • Rengör din hud noga. Speciellt i ansiktet. Rengjord hud mår bättre och detta minskar riskerna för att få acne. Rengör dock inte oftare än morgon och kväll då det kan få omvänd effekt.
 • Stressa mindre. Stress ökar risken för att du skall få finnar. Lugna ner dig och lev väl.
 • Tvätta kläderna i ett allergivänligt tvättmedel, som är milt för huden.
 • Tvätta dig ordentligt och torka dig noga på ryggen och rumpan när du duschat

Kosten påverkar acne och finnar

Det är enligt många en väldigt effektiv metod att förbättra sin acne genom förbättrad kost. Högst sannolikt är olika från person till person men man bör vara medveten om vad man äter för sin hälsa som helhet. Man ska även tänka på att inte äta något som kan förvärrar ens egen talgproduktion och därmed öka risken för acne och utslag.

Överdriven tvättning kan förvärra

En av orsakerna för finnig hy är faktisk en överdriven rengöring. För att förhindra en uttorkad hy så ska man alltid tvätta ansiktet och kroppen med en mild och PH-vänlig tvål i ljummet vatten. Det räcker att tvätta ansiktet på morgonen och kvällen. En person med uttorkad hud löper större risk att få finnar, eftersom det automatiska immunförsvaret för huden är borttvättat.

Traditionell behandling med ansiktsrengöring

Börja med att läsa de bifogade instruktionerna på förpackning innan användning. När man behandlar finnar med ansiktsrengöring så ska man oftast använda en mild tvålrengöring tillsammans med vatten som är runt rumstempererat. Fråga gärna på närmaste apotek efter mild tvålrengöring så hjälper personalen dig gärna. Applicera nu medlet på den rengjorda huden genom att stryka ett tunt lager av medlet. Tänk på att undvik öppna sår, ögon, mun och näshålorna.

Receptbelagda läkemedel

Om man har svår akne eller är i riskzonen att drabbas av akneärr så kan man träffa en läkare för att få receptbelagda läkemedel mot finnarna. Beroende vilken grad av akne man har så rör det sig om olika typer av läkemedel och de flesta innehåller antibiotika (exempelvis tetracyklin, doxycyklin, spironolakton minocycline, erytromycin, isotretinoin, cotrimoxazole, kortikosteroid eller cyproterone acetate.)

Börja motionera och vistas i solen

Givetvis finns det också mängder med icke medicinskt traditionella behandlingar för att bli av med finnar. Att ha en bättre hälsa förstärker kroppens immunförsvar – vilket leder till minskad risk för inflammation. Många upplever också att man får mindre finnar av att vistas i solen. Enligt obekräftade undersökningar så får sju av tio personer gynnsamma effekter mot finnar av att vistats i solen.

Hur blir man av med finnar på ryggen?

Finnar kan man få överallt och många får finnar på ryggen. Finnar på ryggen kan göra ont och lämna otrevliga fläckar efter sig på tröjor och andra underkläder. Jag förstår om man gör allt man kan för att förhindra att man får plitor och finnar på ryggen.

5 tips för att bli av med finnar på ryggen

1. Använd dig av luftiga kläder av bomull

Tajta kläder är sämre för ventilationen och då kan man få extra finnar på ryggen. Att ha luftiga kläder som är gjorda av bomull är det bästa för att slippa få plitor på ryggen. Bomull är bättre än polyester och det andas bättre vilket gör att du inte blir lika svettig på ryggen. Se till att kläderna sitter löst över ryggen och är gjorda av rätt material för ge bästa förutsättningar att slippa finnarna.

2. Håll håret ifrån nacken om du är långhårig

Håret blir varmt om det hänger ner i nacken, så se till att du sätter upp det i en knut eller tofs. På det sättet kommer du att få färre finnar på ryggen. Sätt upp håret snabbt efter att du tvättat håret och sköljt ur det med balsam. Använd dig av en klämma, hårband eller ett stort hårspänne. Inget hår i nacken, speciellt när det är blött och varmt, gör att du får färre finnar på ryggen.

3. Köp ett annat tvättmedel

Har du lite känslig hud, så kan tvättmedel med doft göra att din hud blir irriterad. Av denna irritationen kan det bildas finnar på ryggen och på övriga kroppen. Det finns numera riktigt bra alternativ vad gäller allergivänliga tvättmedel och sköljmedel. Dessa är bättre för din rygg och i förlängningen bättre för att motverka finnar på kroppen.

4. Se till att duscha direkt du tränat

Tränar du och inte duschar direkt du är klar med din träning kan det medverka till att du får fler finnar på ryggen. Svett, smuts och bakterier gör att finnar frodas, speciellt på ryggen och en snabb dusch direkt efter ditt träningspass gör att du motverkar detta på ett bra sätt. Byt sedan om direkt och torka dig noga med handduken innan du tar på dig nya kläder.

5. Se till att tvätta din BH ofta (om du är kvinna)

Använder du dig av BH så se till att du tvättar den ofta. En BH drar till sig smuts, bakterier och sitter åt, så du får faktiskt fler finnar på ryggen om du inte är renlig med din BH. Köp ett par bh:ar som du kan byta av med ifall du inte har så många hemma. En ren BH gör att du får färre finnar på ryggen.

Vanliga frågor och svar om finnar och acne

Får man finnar av smuts?

En myt att folk med finnig hy aldrig tvättar sig. Många tror att de med finnar har en sämre hygien än andra men det är endast en myt. Det finns dock de som får finnar på grund av dålig hygien men det är sällsynt. De enda fallen när man kan drabbas av det är om smutsen sätter igen porerna så att de inte kan andas. Men då pratar man och flera dagar som har gått utan att tvätta sig.

Även om man får akne på grund av igen täppta porer så är det oftast inte själva huvudorsaken. Men visst hjälper det att tvätta bort döda hudceller och annan smuts från kroppen, men själva huvudorsaken bakom finnar är inte orenlighet.

Får man finnar av choklad?

Det finns inga publicerade studier som styrker det faktum att choklad eller annan fet man så som pizza orsakar finnar. Om man märker en försämrad hud för att man intar choklad eller pizza så kan det ju vara ett hundratals andra olika orsaker varför man får finnar just dagen efter, eller veckan efter man äter det. Därför är det viktigt att man lär känna sin kropp.

Så om man får ovanligt mycket finnar dagen eller veckan efter man ätit choklad så kanske man ska testa att inte äta det under en längre tid för att se om man slutar få finnar. Om man slutar få finnar under denna period så kan det vara en av orsakerna bakom dina problem med finnig hy men det är inte självklart. Normalt sätt så ska inte choklad eller annan fet mat ge några särskilda problem med finnig hy – så länge man varierar sin kost och intar det rekommenderade intaget av vitaminer och mineraler.

Varför man får fräknar?

Längst ner i överhuden har vi pigmentceller, som har i uppgift att göra kroppen brun när vi solar, ungefär som ett solskydd. När pigment bildas ojämnt i huden får vi fräknar. Fräknarna syns mer efter solning och är vanligast hos rödhåriga människor.

Om huden och dess olika lager

Huden är vårt största organ

Huden på en vuxen människa väger ungefär fem kg. Vår hud skyddar oss för yttre påverkan och är dessutom är viktig för kroppen ska kunna reglera värme- och vätskebalansen. Huden är indelad i tre lager och det är överhuden, läderhuden och underhuden. För att vår kropp ska bilda D-vitamin, behöver huden vara i solljus.

Det yttersta lagret på huden kallas överhuden

Överhuden skapar ett mycket effektivt skydd med ett lager som är ungefär 0,05-0,5 mm tjockt. På hälen är överhuden mycket tjock men på ögonlocken är den väldigt tunn. Allra längst ut på överhuden finns det ett lager som kallas hornlagret. Detta är ett lager av döda platta celler och de cellerna innehåller ett hårt hornämne som kallas keratin. Hornlagret skyddar huden mot stötar och gör huden nästan vattentät, samt ser till att inga bakterier och kemikalier kommer in i kroppen.

Mellanlagret på huden heter läderhuden

Läderhuden som finns under överhuden, är 1-4 mm tjock och uppbyggd av starka fibrer. Unga människor har smidig och stark läderhud medan äldre människor har svagare och skrynkligare läderhud. Det är läderhuden från djur som används när man gör läder och skinn. I läderhuden finns det väldigt mycket talgkörtlar, blodkärl, nerver, känselkroppar och svettkörtlar. Talgkörtlarna bildar talg och gör huden mjuk.

Svettkörtlarna utsöndrar svett genom små öppningar i huden som kallar porer. För det mesta består svett av vatten och salter och svetten är luktfri. Det är först när den kommer i kontakt med bakterier den börjar lukta. Det brukar oftast hjälpa att skölja av sig med vatten för att bli fräsch.

Den understa lagret av huden kallas underhud

Underhuden som ligger under läderhuden lagrar det mesta av vårt fett i fettceller. Allt fett bildar isolerande lager som skyddar mot till exempel kyla. Överviktiga personer har tjockare underhud än magra.

Underhuden är också ett skydd för underliggande organ. Visste du förresten att till huden hör också hår och naglar, som är förhårdnad överhudsbildning?