Fynda bland över 25 000 produkter för manlig skönhetsvård!
Fynda bland över 25 000 produkter för manlig skönhetsvård!
Fynda bland över 25 000 produkter för manlig skönhetsvård!

Ansiktsrengöring – varför ska man rengöra sin hud?

Tillhör du skaran män som använder handtvålen, schampot eller duschtvålen för att tvätta ansiktet? Kanske får du emellanåt finnar eller utslag och upplever att din hud är torr och stramar? Varför är det så? Svaret är pH-värde.

Du känner säkert igen begreppet pH-värde från kemin i skolan – surt (0-6), neutralt (7) och basiskt (8-14). På din hud finns något vi hudterapeuter kallar syramanteln – en tunn hinna som håller fukten på plats i huden och skyddar mot yttre påfrestningar så som bakterier och avgaser. Denna hinna har ett pH-värde på ca 5,5 och tar timmar för huden att bygga upp igen om den rubbas. När du tvättar ditt ansikte med exempelvis handtvål som har ett pH-värde på ca 10 rubbar du alltså balansen vilket leder till att huden tappar fukt och det är fritt fram för bakterier att tränga in.

När du går hemifrån på morgonen är du förmodligen oftast täckt med kläder, skor och kanske en huvudbonad. Men ansiktet då? Ditt ansikte är 100 % exponerat för allt du gör varje dag. Du kanske kliar dig på näsan med en hand du inte tvättat sedan i morse och har haft på datormusen, trappräcket och dörrhandtaget. Under dagen utsätts din hud för en mängd smutspartiklar som lätt binder sig till hudens fett. En ansiktsrengöring är framtagen för att användas i ansiktet, därför har den också ett pH-värde som passar huden för att inte rubba syramanteln. Den löser upp smutspartiklar som sedan faller av när du sköljer av din ansiktsrengöring.

Du bör rengöra ansiktet två gånger dagligen – morgon och kväll. Om du tränar mycket eller har ett jobb där du blir smutsig är det viktigt att du använder ansiktsrengöring direkt när du kommer hem. Ta ansiktsrengöring motsvarande en tiokrona, massera runt den i ansiktet med fingertopparna och var extra noga vid näsvingarna och hakvecket, skölj sedan av och torka ansiktet på en ren handduk.