Bästa Strigel guide
Använder du rakkniv måste du ha en strigel. Det är en läderrem som du använder för att vässa och rengöra bladet på din rakkniv. Genom att använda en strigel av bra kvalitet ökar du livslängden på din rakkniv med många år.
Materialet i striglarna är ko- eller kalvskinn. Kalvskinn är det absolut bästa du kan välja, men ko-skinn är det vanligaste och ger också ett riktigt bra resultat. Ko-skinn är dessutom något billigare.
Det finns två olika varianter av striglar.
Först har vi den frihängande strigeln. Den har en krok i ena änden som man hänger upp den med. I andra änden finns ett handtag som man drar i för att hålla lädret sträckt.
Det finns enkelsidiga och dubbelsidiga modeller av frihängande striglar. Den enkelsidiga har bara lädersidan,
medan den dubbelsidiga dessutom har en sida i antingen canvas eller linne. Linnesidan tar bort smuts från knivbladet samtidigt som den värmer upp och förbereder knivbladet inför striglingen på lädersidan.
Tänk på när du använder en frihängande strigel att du håller den sträckt. Var bestämd i dina rörelser. Låt hela bladet ha kontakt mot lädret och var lätt på handen.
Den andra varianten av strigel är den mer stabila handhållna. Den har två lädersidor och är uppspänd med ett handtag. Den ena sidan används varje gång du rakar dig. Den andra sidan använder du när du ska göra en något grövre vässning.
Det finns olika sorters strigelpastor. Dessa använder du för att förlänga både strigelns och knivbladets livslängd. De finns i olika färger, beroende på vad de ska användas till. Pastorna arbetas in i lädret med hjälp av en mjuk bomullstrasa.
Den gula pastan använder du vid en ny strigel eller när lädret känns torrt. Röda pastan har medelgrov effekt vid slipning. Grön pasta ska du vara försiktig med då den har grova partiklar och hög slipeffekt.
Grå pasta använder du på canvasduk och den har en mjuk polerande effekt.
Till sist finns dubbel strigelpasta. Den är avsedd för den handhållna strigeln. Det är en skicklighet att vässa en rakkniv med en strigel. Det kanske behövs lite övning, men när du fått in tekniken kommer du att förstå att detta är en konst som inte får glömmas bort.