Fynda bland över 25 000 produkter för manlig skönhetsvård!
Fynda bland över 25 000 produkter för manlig skönhetsvård!
Fynda bland över 25 000 produkter för manlig skönhetsvård!

Hur motverkar man håravfall?

Håravfall hos man

Vi har nog alla någon gång upplevt att vi tappat mer hår än vanligt. Det kan ha många olika orsaker, och en av dem är näringsbrist. Får vi inte i oss det kroppen behöver visar det sig ganska snart, och ett tecken kan alltså var att vi börjar tappa hår. Håret som finns kvar är för det mesta torrt och livlöst. Här hittar du våra produkter mot håravfall.

Vad är det för näringsämnen vi behöver för att få tjockt och glänsande friskt hår?

Järn behövs för hårtillväxten. Har du järnbrist bestämmer sig kroppen för att ta järn från områden som inte är så viktiga, och då är det tyvärr håret. Bl a tas järn från hårsäckarna, det resulterar i att vi tappar vårt hår. Det är mer vanligt att kvinnor har järnbrist pga av sina menstruationer. Även gravida, äldre och veganer får järnbrist något oftare. Man kan ta ett enkelt blodprov för att se om man har järnbrist, eller anemi som det också heter. Järn finns bl a i lever, rött kött, persilja, nässlor, bladgrönsaker, ägg, torkad frukt, fisk, messmör och pumpakärnor.

Zink behövs för att motverka både håravfall och tidigt åldrande. Zink behövs även för produktionen av testosteron, och för att sexlusten inte ska minska eller försvinna helt. Zinknivån i kroppen sjunker även om du dricker alkohol. Zink finns i ostron, pumpakärnor, musslor, sill, sardiner, baljväxter, ris, rotfrukter, kött, kyckling, fröer och groddar.

Koppar är en mycket viktig mineral för bildandet av nya hårstrån.

Biotin (B8) justerar omsättningen av övriga B-vitaminer i kroppen, och alla dessa behövs för hår, hud och naglar. B-vitaminbrist kan ge dig håravfall, eksem och sköra naglar. Är du stressad rekommenderar vi att du äter extra B-vitaminer. Biotin hjälper till att få en bra hårkvalitet och hjälper också till producera keratin, som finns i hårstrået. Alla dessa välgörande vitaminer hittar du i bl a äggulor, sojaprodukter, nötter av olika slag, vetekli och havre, spenat, lever, öljäst och fullkorn.

Det finns även bra B-vitaminkomplex på burk, där du har alla samlade i en enda tablett.

Kisel en viktig komponent

Kisel är ett spårämne som behövs för att vårt hår ska växa. Kisel behövs för kroppens bindvävnader, som inte är bra bara för håret, utan även för naglarna. Kiselhalten i kroppen minskar med åldern och det är därför viktigt att man får i sig nytt. Kisel hittar vi i sojabönor, rödbetor, paprika, bladgrönsaker, råris, hela sädeskorn, havre, potatis och solrosfrön. Finns även i modersmjölk.

Aminosyran L-metionin

Aminosyran L-metionin är en livsviktig aminosyra som fungerar som antioxidant. Har man brist på denna aminosyra ger det i sin tur kalkbrist, och därigenom drabbas man av håravfall, nagel- och hudproblem. L-metionin bromsar också i viss mån åldrandet. Man ska inte ta metionin regelbundet om man inte samtidigt kompletterar med extra B6-tillskott. Man kan även använda metionin vid allvarligare sjukdomar såsom astma, schizofreni, alkoholförgiftning, utmattning, toxisk belastning mm.

Naturligt finns metionin i bland annat i kyckling, musslor, kolja, forell, olika sorters nötter, bacon, kött, lever, keso och ost.

Vitamin A

Vitamin A hjälper till att balansera mycket i vår kropp, bl a produktionen av talg som finns i din hårbotten, och som gör att ditt hår mår bra. Vitaminet gör också att eventuella skador på hår, ben, tandkött och hud läker bättre och snabbare. Vitamin A hjälper inte bara vid håravfall utan även vid t ex acne, mensvärk, klimakteriebesvär, PMS och migrän.

Denna livsviktiga vitamin hittar du i lever, ägg, spenat, morötter, grönkål, bladgrönsaker, färgrika grönsaker, fiskolja och nypon. A vitamin är fettlösligt och det är därför viktigt att man får i sig rätt mängd. För att vara säker kan man t ex äta betakaroten, som kroppen själv omvandlar till A vitamin vid behov.

Är du osäker på om du får i dig alla dessa viktiga vitaminer och mineraler, ska du fråga på apotek eller hälsokostaffär, då alla finns som kosttillskott. Där finns kunnig personal som gärna svarar på dina frågor och funderingar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *