Det kan vara lätt att känna att du famlar i mörkret när det gäller att välja bland olika rakningsmetoder och deras respektive rakningsprodukter. Det finns redan flera rader, om inte gångar av olika rakningsprodukter i affärerna och de verkar bara bli fler och fler. Efter att det eskalerande skäggmodet introducerades för strax över två år sedan, har mycket fokus även legat på produkter som framhäver och strukturerar skägget.
En annan tendens som är svår att missa är att vi även vill ta vara mer på den gammalmodiga stilen att raka sig som till exempel att använda sig ut av en säkerhetsrakhyvel med kromhandtag av märker Merkur som dessutom kompletteras med tillhörande rakborste av grävlingshår och löddrande tvål.
Historisk rakning
Ända sedan slutet av år 4000 före Kristus tror man att människan har kunnat raka sig. Under denna tidsepok, utfördes rakningen med hjälp av två snäckor. En snäcka användes för att kunna dra ut håret från ansiktet och en annan snäcka användes för att raka av skägget.
Detta var inte en helt populär metod och det dröjde ända till år 3000 före Kristus som rakningen verkligen slog igenom. Då började man använda sig av koppar för att tillverka verktyg och det var då som rakhyvlar av koppar utvecklades. Man tror att idén om personlig hygien kan ha fått sitt ursprung runt den här tiden.
Under 300-talet före Kristus då Alexander den Store regerade, bidrog han till rakningens popularitet genom att proklamera för borttagning av skägget som hygienmetod. Enligt Alexander den Store såg ansiktet renare ut när det var rakat och uppmuntrade sina soldater att följa samma exempel.
Tips för rakning
Rakning kan utföras på olika sätt. Det går att raka sig med en rakkniv, säkerhetsrakhyvel, flerbladig rakhyvel, engångsrakhyvel eller en elektrisk rakapparat. På den senare tiden har det varit mer populärt att använda sig av en säkerhetsrakhyvel, då den har en viss retrospektiv anknytning. Men det är inte bara den nostalgiska aspekten som går hem hos den ökande användargruppen, utan även att säkerhetsrakhyveln tillåter en rakning väldigt nära inpå huden. Det ger en jämn och effektiv rakning utan att öka risken för ingrodda hårstrån.
Innan du börjar raka ditt ansikte är det viktigt att mjukgöra både huden och skägget för att undvika skärsår och rodnader. Ett tips är att skölja ansiktet med varmt vatten och sedan lägga på några droppar av en pre-shave oil. Oljan får rakhyveln att föras smidigare mot huden och motverkar förekomsten av ingrodda hårstrån. Ett exempel på en bra pre-shave oil är Amber Lime Pre-Shave Oil från Nõberu of Sweden. Den luktar gått av lime och ger ett härligt, tunt skyddande lager inför rakningen.
Efter det här steget är det dags att applicera ett lager raklödder på fuktig hud. Ett bra och effektivt raklödder är till exempel denna Shave Cream. Efter du har blötlagt ansiktet och löddrat upp det med raklödder, kan du börja raka ditt skägg. När du rakar dig är det viktigt att inte tillämpa för mycket tryck mot rakhyveln, utan håll den med lätt hand och dra försiktigt nedåt. Det är också bra att tänka på att byta ut rakbladet relativt ofta så att du inte rakar med ett slött blad. Det gör att du slipper ta i så mycket när du rakar och samtidigt blir det totalt sätt en lättare process.
För den som har känslig hy är det viktigt att tänka på att raka skägget direkt efter att du kommer ut från duschen, då huden fortfarande är fuktig. Ett annat tips är att raka håret medhårs för att undvika att få plitor och finnar. Det bästa för både ekonomin och din känsliga hud är att använda en säkerhetsrakhyvel. Engångsrakhyvlar har generellt sämre kvalitet än andra rakhyvlar och rakapparater kan lättare skada huden.
Klassisk rakning
Ett annat sätt att raka skägget är att följa den mer gammalmodiga metoden, som innebär att använda rakborste och raktvål. Det går till på följande vis: bryt av en bit raktvål och lägg den i en skål. Häll på lite vatten i skålen och lös upp tvålen med hjälp av rakborsten. Nu ska tvålen löddra upp. Applicera sedan ett lager löddrad tvål över området du vill raka med hjälp av rakborsten.
Om du tycker att den äldre rak-metoden låter som något för dig, kan jag varmt rekommendera en bra raktvål som heter Traditional Shaving Soap Sandalwood från Edwin Jagger. Det är en tvål med antiinflammatoriska och antibakteriella funktioner för att minska rodnad, plitor och finnar.
Tvålen kan du löddra upp i en fin rakskål som till exempel Shaving Bowl Handle Ivory Porcelain. Det är en praktfull rakskål av porslin som liknar elfenben. Den har även ett användbart och robust handtag. En bra rakborste är till exempelvis Royal Ebony som har ett handtag av svart resinplast och krom samt en borst som består av grävlingshår.
Om du råkar skära dig under rakningen, kan jag rekommendera att använda Edwin Jaggers Alum Block. Det är ett bakteriedödande alunblock som reparerar skärsåret och minskar rodnaden runt omkring skadan. Fukta alunblocket med lite vatten och applicera det på såret så fort du har upptäckt det, då den här fantastiska produkten även stoppar blödning.
Efter rakning
Efter rakningen är det viktigt att ge din hy fukt. Jag rekommenderar er att satsa på produkter som innehåller en kombination av de tre viktiga ingredienserna som reparerar huden efter rakning: en antiseptisk ingrediens, med andra ord ett medel som har en bakteriedödande effekt, en god parfym och en mjukgörarande ingrediens.
Ett exempel på en väl fungerande After Shave-produkt som innehåller alla de här tre ingredienserna är Baberians Cph Ansiktskräm som även fungerar som Aftershave. Den är skonsam och går snabbt in i huden. Krämen har även en kylande funktion som lugnar ned huden efter att rakningen är genomförd. Den passar både till känslig och normal hy. Baberians Cph innehåller bland annat ekologiska ingredienser som arganolja, aloe vera och vitamin C och E. Förbered noga, använd rätt produkter, raka försiktigt och avsluta med en bra återfuktning. Lycka till!