Fynda bland över 25 000 produkter för manlig skönhetsvård!
Fynda bland över 25 000 produkter för manlig skönhetsvård!
Fynda bland över 25 000 produkter för manlig skönhetsvård!

Skäggolja – trend eller livsviktigt för ditt skägg?

Att skäggoljan har blivit en trend och pryder nästan varje skäggig mans badrumshylla undgår nog ingen. Det glädjer mig som skäggexpert att Sveriges män äntligen vågar vårda sitt yttre. Vad som gläder mig desto mindre är att det för de flesta inte är innehållet i flaskan som är det viktiga utan den snygga flaskan, varumärket och gemenskapen som hör varumärket till. För hur många skäggoljeentusiaster vet egentligen hur kemin i en skäggolja fungerar?

En skäggolja mjukgör, återfuktar och vårdar skägg och skäggbotten. Ett torrt och spretigt skägg blir mjukare och ser mer välvårdat ut och en torr, fjällande skäggbotten blir återfuktad. Oftast består skäggoljan av en mix av oljor med olika egenskaper och essentiella eller eteriska oljor för att ge doft. De olika oljorna är olika tjocka och mixen gör att skäggoljorna är mer eller mindre flytande. En mer flytande olja är lättare och känns mindre fet medan de trögflytande tjockare oljorna känns mer feta. Om du föredrar en klassisk fet skäggolja som långsamt absorberas är Beard Monkey Skäggolja något för dig. Föredrar du däremot en lättare skäggolja som är snabbabsorberande rekommenderar jag att du provar Nõberu of Sweden Skäggolja Feather Sandalwood. Det är lämpligast att ha en fetare skäggolja vinterhalvåret och en lättare under sommarhalvåret.

Hur använder jag skäggolja?

Skäggoljan appliceras dagligen i tvättat skägg, torrt eller blött spelar ingen roll. Mängden skäggolja varierar beroende på längden av ditt skägg men en tumregel är 5 droppar för kort skägg, 10 för medellångt skägg och 20 för skägg som går ner till nyckelbenen. Du får prova dig fram för att veta exakt hur mycket just ditt skägg behöver. Applicera skäggoljan, exempelvis Captain Fawcett Beard Oil, genom att massera in oljan i skägget och skäggbotten, avsluta med att dra fingrarna genom skägget. Om du har ett väldigt torrt skägg rekommenderar jag att du applicerar 3-4 droppar i skäggets toppar direkt efter att du tvättat det.