Fynda bland över 25 000 produkter för manlig skönhetsvård!
Fynda bland över 25 000 produkter för manlig skönhetsvård!
Fynda bland över 25 000 produkter för manlig skönhetsvård!

Skillnader och likheter mellan manlig och kvinnlig skönhetsvård

Fler män är intresserade av skönhetsvård

När det kommer till skönhetsvård har kvinnor länge varit de som varit mest intresserade. Nästan inga män har lagt tid och energi på att förändra sitt utseende med hjälp av produkter. Nu har fler män börjat använda någon typ av skönhetsvård och det gör att de har lättare att hitta produkter som passar dem. Tidigare har män som varit intresserade varit hänvisade till att använda produkter för kvinnor. Det fungerar kanske i vissa fall och visst finns det många likheter mellan skönhetsvård för kvinnor och män.

Samtidigt är det uppenbart att det också finns viktiga skillnader, varpå produkter som riktar sig till män i många fall behöver vara specifikt anpassade för manlig hud och hår. Män som har använt produkter som inte är framtagna för män brukar tycka att det är en stor positiv skillnad när de provar en ”manlig” produkt. Till skillnad från vad man kan tro är inte det viktiga vilken färg och form det är på produkterna utan det handlar om vilka aktiva ingredienser som är lämpliga för manliga behov. Idag finns riktigt bra produkter för mannen som vill använda sig av skönhetsvård.

Hudtyperna är samma för män och kvinnor

Flera saker är lika för män och kvinnor. Ett exempel är att det är viktigt att ta reda på sin hudtyp. Är den känslig, fet, torr, normal eller blandad? Hudtyperna skiljer sig inte mellan män och kvinnor utan alla kan klassas in i dessa grupper. Om du vet din hudtyp blir det lättare att välja produkter. En annan likhet är att det spelar stor roll att det är bra ingredienser i produkterna som du använder på din hud. Huden är vårt största organ och det andas och tar upp ämnen från sin omgivning.

Män bör vara precis lika noga som kvinnor när det gäller att inte använda produkter med skadliga ämnen i. Huden är förstås i behov av rengöring lika ofta för kvinnor som för män och för de som använder smink är behovet ännu större. Bra rengöringsprodukter kan användas vid behov. När det är kallt ute ska både män och kvinnor tänka på att inte tvätta ansiktet precis innan de går ut eftersom hudens eget talg är det absolut bästa skyddet mot väder och vind. Tvätta alltså när det behövs men inte i onödan.

Solens strålar skadar både manlig och kvinnlig hud

Efter rengöring är det viktigt att återföra fukten som försvunnit med tvätten. Alltså bör alla, kvinnor som män, använda återfuktande kräm direkt efter rengöring. Tvättar du på morgonen kan du använda en tunnare kräm då du kanske vill använda smink efteråt. Är det på kvällen bör du välja en kräm som är mer vårdande. Att skydda huden från skadlig strålning är avgörande för både kvinnor och män.

För mycket sol kan göra att huden åldras i förtid med pigmentfläckar och rynkor som följd. Därför bör båda könen se till att hudkrämerna som används på dagen är förstärkta med ett visst UV-skydd. Både UVA- och UVB-faktor behövs eftersom de påverkar huden på olika sätt. Det spelar ingen roll om det är soligt eller molnigt ute, du behöver skydda dig från strålar ändå eftersom de lyckas ta sig fram till oss oavsett väder. Om du bara är ute en kort stund mitt på dagen, kanske för en lunchpromenad, behöver du ingen tung solskyddskräm utan det räcker med den SPF som finns i din dagkräm. Ska du däremot hänga på stranden hela dagen bör du välja en riktig solskyddskräm med hög solskyddsfaktor.

Rakning stressar manlig hud

Många män rakar sig varje dag i ansiktet, annars syns snart skäggstubben. När män rakar sig försvinner en del hudceller med rakningen. Hudcellerna är förstås en del av vårt försvar mot väder och vind och tar man bort en del av det minskar hudens motståndsförmåga och vi blir känsligare. Det finns också risk för att hårsäckar blir infekterade efter rakning, vilket ger utslag och finnar. Ofta rekommenderas flerbladiga rakhyvlar eftersom rakningen blir närmare och fördröjer återväxten av skägg.

Däremot finns det för en del män risk att rakningen blir lite för nära och de drabbas av till exempel skärsår och inåtväxta hårsäckar. Då kan man använda enkel- eller dubbelbladiga rakhyvlar, vilket gör att risken för skärsår minskar. Ett annat sätt att minska irritationen från rakning är att använda raklödder. Efter rakningen har många män traditionellt använt alkohol i form av rakvatten. Detta för att minska risken för infekterade hårsäckar. Alkohol är dock väldigt uttorkande. Det finns krämer som gör jobbet att förhindra infektioner lika bra men som även har fördelen att de vårdar och återfuktar huden efter rakningen, vilket ger en snyggare hud.

Fokus på skägget

Skägget är många mäns stolthet och det odlas och rakas och vårdas – knappast något som kvinnor ägnar sig åt. När en man bestämmer sig för att växa ut sitt skägg ska han vara medveten om att det behövs en del jobb för att få ett riktigt snyggt skägg. Tidigt när skägget växer ut kan det klia väldigt mycket (det kan för all del klia senare också). Då bör mannen tvätta skägget för att få bort döda hudceller och annat som kan irritera. När mannen har tvättat och trimmat skägget bör han också använda en olja för att få det glansigt och för att kunna forma det lättare.

Här kan man också passa på att välja en olja som doftar gott och som passar personligheten. Glöm inte heller mustaschen som är en viktig del av helhetsintrycket av ett skägg. Är den ostyrig kan det vara bra att plocka fram mustaschvaxet som får den att hålla sig på plats. Kamma eller borsta också skägget regelbundet för att hålla det snyggt och prydligt och för att minska risken att det börjar klia.